Alakouluille

5x2-taideopetus

ke 24.1.–28.2.2024 Jakso I
ke 6.3.–4.4.2023 Jakso II
5x2-taideopetus 4.–6-luokille

ryhmä 1: klo 9.00–10.30 
ryhmä 2: klo 11.00–12.30

Stoa tarjoaa 5x2-taideopetusta itäisen ja kaakkoisen Helsingin 4.–6.-luokkien oppilaille. Kymmenen oppitunnin mittaisella kurssilla oppilaat työskentelevät taideopettajan johdolla pienryhmissä, yhteen taiteenlajiin syventyen. Osallistuminen on koululuokille maksutonta.  
 
Stoassa opetusaineet ovat keramiikka, arkkitehtuuri sekä sanataide yhdistettynä äänitysstudiotyöskentelyyn. Keramiikassa työskennellään monimuotoisesta kasvimaailmasta inspiroituen, arkkitehtuurissa tutustutaan eläinten ihmeellisiin rakennelmiin ja sanataidekurssilla paitsi kirjoitetaan, myös esitetään sanataidetuotoksia sekä opetellaan studio- tai podcast-työskentelyä.
 
Kuvataideopetus toteutetaan yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulun kanssa ja studiotyöskentely Nuorisotalo Kipinän kanssa.


Kesto: 5 x 90 min
Kieli: suomi
 
Ilmoittautuminen kultuksessa.
​​​​​​​Lisätiedot: hanna.westerholm@hel.fi.


Sisältöjä alakoululaisten kuvataidekasvatukseen

Paperiarkkitehtuurista mikrovaltioihin.

Tutustu leijuvan linnan ohjeisiin, etsi vinkkejä väreihin ja muotoihin liittyviin tehtäviin tai ota ohjelmaan mikrovaltio-kokonaisuus.

Helsingin kuvataidekoulun opettajat ovat koostaneet alakoululaisille sopivia kuvataidekasvatuksen tehtäviä. Mukana laajempia ja suppeampia sisältöjä etäopetuksen tueksi tai inspiraatioksi lähiopetukseen.

Yhteistyössä Helsingin kuvataidekoulu.

Klikkaamalla alla olevia linkkejä pääset katsomaan videoita ja kirjallisia ohjeita.

Alakoulukino

Alakoulukino on alakoululaisten oma elokuvasarja. Elokuviin on Koulukinon oppimateriaali, jonka pohjalta elokuvaa voi käsitellä kotiluokissa. Materiaalin voi hakea Koulukinon sivuilta. Elokuvat vaihtuvat kausittain. Elokuviin on pakolliset ennakkoilmoittautumiset kultus.fi-sivustolla.

Muut kurssit ja esitykset

Stoa tarjoaa itähelsinkiläisille alakoululuokille kausittain vaihtuvia esityksiä ja näyttelyihin liittyviä galleriatyöpajoja, joista ajankohtaisin info löytyy kultus.fi-sivustolla.


Luonnos!

Taideperustainen ympäristökasvatuskurssi 3.-4.-luokkalaisille

Luonnos! -kursseilla mennään metsään, herkistetään aisteja ja tutkitaan luontoa taiteen avulla ja ympäristökasvatuksen keinoin. Lähimetsä toimii kurssilla oppimisympäristönä ja taiteellisen tekemisen lähtökohtana. Tavoitteena on vahvistaa koululaisten luontoyhteyttä ja ympäristökansalaisuutta sekä tarjota opettajille työkaluja ympäristöön liittyvien aiheiden käsittelyyn.

Viiden kerran kurssikokonaisuus sisältää kolme kahden tunnin mittaista työpajaa, joiden aikana tutkitaan monimuotoista luontoa ja omaa suhdettamme siihen. Lisäksi kurssin aikana vieraillaan museossa ja lopuksi tehdään luontoretki Itä-Helsingissä. Kurssien teemat ja vierailukohteet vaihtelevat kausittain. Siispä luupit ja taidetarvikkeet mukaan, ja mars keväiseen metsään!

Kurssi on maksuton. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: hanna.westerholm@hel.fi


Keväällä 2023 tarjolla on kaksi erilaista kurssikokonaisuutta: Muuttuva metsä ja Pieni, suuri luonto

Opetuspaikkoina Stoa, Matokallion metsä ja Kiasma. Luontoretkikohde vahvistuu myöhemmin.

Muuttuva metsä

Luonnossa moni asia on muutoksessa, oli sitten kyse vuodenkierrosta tai kaupunkisuunnittelusta. Kurssilla pohditaan, minkälaisena itse haluaisit luonnon näyttäytyvän tulevaisuudessa. Tehdään tutkimuksia monimuotoiseen lähiluontoon havainnoiden ja harjoitteita tehden. Piirretään luontoluonnoksia ja tehdään haavekuvia ympäristöstä taidegrafiikan avulla. Opetellaan käyttämään myös iNaturalist-sovellusta. Ohjaajat: taidekasvattaja Greta Salonen ja ympäristökasvattaja Johanna Sunikka

Ajankohdat:
ryhmä 1: to 20.4.-25.5. (ei 18.5.) klo 9.15-10.45
ryhmä 2: to 20.4.-25.5. (ei 18.5.) klo 11.30-13


Pieni, suuri luonto

Lähiluontokohteet ovat kaupungissa tärkeitä kurkistusaukkoja luontoon, joka muuten helposti karkaa asfaltinrakoihin, kaukaisiin erämaihin ja kirjahyllyjen uumeniin. Tutkimme sormet sammalessa ja taivaanrantaan tähyillen luonnon yksityiskohtia ja ilmiöitä piirtäen, valokuvaten ja rakennellen luonnon materiaaleista niin maisemaan häviäviä kuin taskuun mahtuviakin teoksia. Monimuotoista luontoa havainnoidaan monin eri keinoin ja pohditaan omaa suhdetta ympäristöön. Opetellaan hyödyntämään myös iNaturalist-sovellusta. Ohjaajat: taidekasvattaja Juho Hellstén ja ympäristökasvattaja Johanna Sunikka

Ajankohdat:
ryhmä 1: ke 19.4.-17.5. klo 9.15-10.45
ryhmä 2: ke 19.4.-17.5. klo 11.30-13

                                                                                                                                      HUOM! Muutokset mahdollisia.